• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Saatcı, TEOG’un olumlu ve olumsuz yanlarına yayınladıkları ‘Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda dikkat çektiklerini belirtti

 

‘TEOG KALDIRILMADAN DA 
SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİR'




26 Eylül 2017/ Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, TEOG’un olumlu ve olumsuz yanlarına 2016 yılında yayınladıkları ‘Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda dikkat çektiklerini belirterek, TEOG’un kaldırılmadan da sorunların çözülebileceğini söyledi.

 

‘Her okul kendi sınavını yapsın derseniz öğrenciyi de veliyi de oradan oraya gitmeye mahkum edersiniz bu kaos yaratır.’ diyen Ahmet Saatcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından kaldırılan Temel Eğitimden OrtaÖğretime Geçiş (TEOG) ile ilgili değerlendirmesinde şu görüşleri dile getirdi:

‘2016 yılında yayınladıkları ‘Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda sistemdeki sorunu ortaya koymuş, çözüm önerilerimizi gündeme getirmiştik. Sistemdeki sorun kendini yerleştirmede gösteriyor. Diğer sınavlarla değerlendirildiğinde TEOG sınav stresini en aza indiriyordu. Fakat yerleştirme anına geldiğinde sorunlar oluyor. Yerleştirmede sorun var. Öğrenci evinden uzak bir yere yerleştiriliyor. Ek servis masrafı çıkıyor çocuk yoruluyor stres oluyor.

 

2015-2016 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde 434 bin 615 öğrenci nakil başvurusunda bulundu, 101 bin 12’si nakille yer değiştirdi. Bu rakamlar ortalama 300 bin seviyesinde seyretti, yerleştirme oranı ise müracaat sayısının yaklaşık yüzde 20’sinde kaldı. Sorun ortada. TEOG, sınav puanını merkezi yerleştirmede esas alarak okulu ve öğrenciyi etiketledi. Bu yaftalamalar üzerinden okullar ve öğrenciler başarılı-başarısız şekilde toplum nezdinde kategorize edildi.

 

TEOG kaldırıldı, şimdi yeni sistem tartışılıyor. Eğitimin paydaşlarıyla istişare edilerek olgunlaştırılmış, sürdürülebilir bir model geliştirilmelidir. Yükseköğretime giriş konusu da tartışılıyor. Tartışmaya açılmasını olumlu buluyoruz. Üniversiteler ve eğitim paydaşları sürece dahil edilmelidir.”

 

‘KONU KAMUOYUNDA TARTIŞILMIYOR’

TEOG’un kaldırılmadan da sorunların çözülebileceğini, sistemin sorunları kronik hale getirdiği için acil olarak kaldırıldığını söyleyen Saatcı, "Konu kamuoyuna açık bir şekilde tartışılmıyor. Bir taslak hazırlanıyor, taslak bakanlığın kendi içinde tartışılıp karara bağlanıyor. Bunun açık bir şekilde tartışılması gerekir. Başka modellere bakılabilir. Türkiye’ye uymayabiliyor bazen, kendine has bir model tasarlanabilir. Herkesin sürece katkı sunması gerekir ve bunun açık olması gerekir. Sürecin aceleye getirilmesinin zarar vereceğini düşünüyoruz. Kaldırılırken de getirilirken de hep aynı cümleler kuruluyor.

Ben TEOG’un altyapı itibariyle uzun sürede yatırım yapıldığını düşünüyorum. Bunun tadil edilerek yeni bir sistem getirilebilirdi ancak kronik bir sorun olduğu için ani bir müdahale yapıldı. Her okulun kendi öğrencisini alacağı sınav yapması kaos demektir.

Veliyi okul okul dolaştıracak duruma getirirsiniz ki bu zordur. Merkeze bir defa okulu ve öğretmeni koymak lazım. Sistem değerli hale gelir.

 

Öğretmen ve öğrenciyi dikkate almadan sistem iyi inşa edilemez. Her okula belli bir kota verilir o okuldaki başarılı öğrencilerin merkezi sınava girme hakkı olur. İsteyen girmeyebilir bu sınava. Okul fark etmeksizin her öğrencinin tercih yapma hakkı olur fırsat eşitliği olur. Her okul kendi sınavını yapsın derseniz öğrenciyi de veliyi de oradan oraya gitmeye mahkum edersiniz bu kaos yaratır.” (bsgmedya)

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP