• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin referandumda yaşanan mühürsüz oy pusulası skandalıyla ilgili başvuruları reddedildi.

YSK, CHP’NİN ‘İPTAL
İSTEMİ’Nİ REDDETTİ

19 Nisan 2017
CHP, HDP ve Vatan Partisi'nin referandumda yaşanan mühürsüz oy pusulası skandalıyla ilgili başvuruları Yüksek Seçim Kurulu’nca reddedildi. 

Yüksek Seçim Kurulu, itirazları saat 14:30'da görüşmeye başlamıştı. Akşam saatlerinde karar alan YSK, CHP'nin referandum iptal başvurusunu reddetti. Oylamada 10 üye ret oyu verirken, 1 üye kabul oyu verdi. 

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kurulu'na sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylaması'nın tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler bugün saat 10.39 başlayan Yüksek Seçim Kurulu Toplantısı'nda görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin ret, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir."

YSK, AKP’li Recep Özel’in başvurusu üzerine “mühürsüz zarf ve oy pusulalarının da geçerli” sayılacağına dair karar vermişti. Bu kararın ardından CHP, HDP ve Vatan Partisi referandumun iptali için YSK’ya başvurmuştu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YSK’nın ret başvurusu kararı vermesi ihtimali üzerine "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var. Gerekirse olayı oraya kadar götüreceğiz” değerlendirmesini yapmıştı.

 

YSK kararında karşı oy kullanan
üyenin gerekçesinde neler yazıyor?

YSK kurulunu oluşturan 11 üyenin 10'u itirazları kabul etmezken, 1 üye ise seçimlerin yenilenmesi konusunda görüş bildirdi...

Referandumda usulsüzlük yapıldığına dair yapılan itirazların tamamı YSK (Yüksek Seçim Kurulu) tarafından reddedildilmişti. YSK kurulunu oluşturan 11 üyenin 10'u itirazları kabul etmezken, 1 üye ise seçimlerin yenilenmesi konusunda görüş bildirdi. 

Seçimin yenilenmesini isteyen YSK üyesi Cengiz Topaktaş, kararının gerekçesine "Oyların mühürsüz olması referandumu yargı denetiminden çıkarır. 98. ve 101. maddelerde seçmen pusulası ve zarfların mühürlü olması şartı vardır. Anayasanın 79. maddesi, seçimlerin yargı denetiminde yapılacağını hüküm altına almıştır. Burada Anayasa'nın ihlali söz konusudur" şeklinde muhalefet şerhi koydu.

CHP'DEN İLK TEPKİ

‘REFERANDUM GAYRİMEŞRU
 NOKTAYA GELMİŞTİR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'nın verdiği ret kararı sonrası gerekçeli kararı beklediklerini söylerken, "Hukukçularımızla toplanacağız, bütün süreci planlayacağız, yarın bu konu hakkında siyasi bir karar vereceğiz" dedi.
Tezcan, CNN Türk canlı yayınında şu açıklamalarda bulundu:

"Öncelikle oy çokluğuyla reddedilmiş talebimiz. Karar bizi mutlu etmedi. Sayım döküm sırasındaki bu tutum sırasında ciddi bir meşruiyet tutum yaratmıştır, seçimi gayri meşru olarak göstermiştir. Oylama günü sorunlu bir oylama sonucu yaşandı. Açık oy konusunda ciddi baskı vardı. Gizli sayım uygulandı, itirazlarımızı dile getirdik üstüne üstlük sayım sırasında YSK bu kararı vermek suretiyle Seçim Kanunu'na açık bir aykırılıkla mühürsüz zarfları geçerli hale getirdi. Bu karar, bunları kanuna açık bir aykırılıkla geçerli demiştir. Meşruiyet sorununu büyüterek devam etmiştir. İptal verseydi meşruiyet sorunu çözülmüş olacaktı. YSK, kendisini kanun koyucu yerine koymuştur. YSK, seçim hilesine fırsat vermiştir. Organize bir seçim hilesi diyoruz. Belki çok ağır geliyor bu laf ama kastettiğimzi o gün sabahtan Türkiye'de hiçbir seçimde karşılaşmadığımız şekilde eksik oy paketleri gönderildiği haberleri geldi. YSK'ya itirazlarımızı bildir, 'Niye eksik geliyor' diye. Bize 'paketleme hatası' dediler. Milli iradeyi paketleme olduğu akşam ortaya çıktı. Bu ciddi bir meşruiyet krizidir. Bu sadece hayır oyu verenlerin oyuna karşı sıkıntı değil, 49 milyon oy kullanan her vatandaşa haksızlıktır.

Bundan sonrasına gelince bütün hukuk yollarını işleteceğiz. MYK'da gerekçeli kararı görelim dedi, bu mücadelenin hukuk boyutunda nereye gideceğini MYK karar verecek. Gerekçeli kararı sanıyorum ki bugün yayınlayacaklardır. Bundan sonrası hukuk yolunda AYM, AİHM konusunda iki değerlendirme yapacağız. Hukukçularımızla toplanacağız, bütün süreci planlayacağız, yarın bu konu hakkında siyasi bir karar vereceğiz."



267 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP