• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “Çalışamayan Gazeteciler Günü” başlıklı bir basın toplantısı düzenledi.

GAZETECİLERİN SORUNU 'ÇALIŞAMAMAK'

 

 

10 Ocak 2017
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteciler Restoranı’nda “Çalışamayan Gazeteciler Günü” başlıklı bir basın toplantısı düzenledi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde yapılan basın toplantısında; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ( TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç ve TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük söz aldı.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GERİYE GİDİYOR'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, konuşmasında gazeteciler arasındaki işsizliğe dikkat çekti: :

“Basın özgürlüğü, her gün daha geriye gidiyor. Cezaevine gazetecilere dolduruluyor. Onlarca gazeteci, hakim karşısına çıkıyor. Yargılanıyorlar. Son 5 yılda 10 bine yakın gazeteci işsiz kaldı. 2016’nın Haziran ayından itibaren 3 bin gazeteci işsiz kaldı. Gazeteciler çalışmıyorken, özgürlükleri kısıtlanıyorken, böyle bir ortamda 10 Ocakların bayram olarak kutlanmasının bir anlamı kalmadı. Basın özgürlüğünün tüm kurumlarda hayat bulduğu, gazetecilerin çalışabildiği, meslektaşlarımızın özgür olduğu günler gelirse bizler de 10 Ocak’ı bayram olarak kutlayacağız. Bu havanın oluşması için de mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ancak dayanışmayla, arkadaşlarımız özgür kaldığında, meslektaşlarımız çalıştığında 10 Ocaklar bayrama dönüşebilir.”

'GAZETECİLER ‘TERÖRİST’
DİYE DAMGALANIYOR'


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilerin asıl sorununun “çalışamamak” olduğuna işaret ederek şu görüşleri paylaştı:
“Gazetecilerin çalışabiliyor olması sendikalaşmayla eşdeğer. Asıl sorun bizim çalıştırılamıyor olmamız. Halkın haber alma hakkı için görevini yapanlar ‘terörist’ olarak damgalanıyor, hedef gösteriliyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Gazetecilerin başına bir şey gelmemesi için ‘ne istenirse onu yazmak’ diye de bir seçenek var. Ama onun adına biz gazetecilik demiyoruz. Türkiye’deki 30 bin gazetecinin üçte biri işsiz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak hazırladığımız rapora göre; 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 178 yayın organı kapatıldı. 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı verildi. Uluslararası basın meslek örgütlerine göre dünyada hapiste 348 gazeteci bulunuyor. Türkiye ise cezaevindeki 144 gazeteci ile gazetecilerin tutuklu olduğu ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 2016 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda Türkiye, 2015’e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151. sıraya geriledi.

'GAZETECİLERİN İŞ BULMASI
İÇİN PROJELER ÜRETECEĞİZ'


Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, şöyle dedi:
“OHAL'de toplam 178 medya kuruluşu kapatıldı. Bu kuruluşların sadece 9’u için kapatma kararı kaldırıldı. 35 bin civarında gazetecinin çalıştığını düşünürsek; 10 binlere varan gazeteci şu an da işsiz. Hapiste tutulan gazetecilerin birçoğunun halen iddianamesi hazırlanmadı. Biz gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz. İşsizliklerini sonlandırabilmek için projeler yürütmeye devam edeceğiz. Meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuştuğu bir ortamda gazetecilik yapmak için elimizden geleni yapacağız.”

'GAZETECİLERİN GÖREVLERİNİ YAPMALARI ENGELLENMEMELİ'

TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük de konuşmasında şunları dile getirdi:
“TGC olarak yılda 100 gazeteciye hukuksal danışmanlık veriyoruz. Gazetecilerin çalışma koşulları giderek kötüleşiyor. İşsizlik artıyor. Dijital gazeteciliğin gelişmesiyle, akıllı telefonların, sosyal ağların sayesinde içerik üretenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Buna rağmen enformasyon kalitesi artıyor mu? Bana göre artmıyor. Çünkü enformasyon, gazeteciler tarafından üretilen; kamu yararına yönelik kamusal değeri olan bilgidir. Herhangi bir bilgiyi enformasyona dönüştüren şey gazetecilerin emeğidir. Gazetecilik bir meslektir. Gazetecilerin görevlerini yapmaları engellenmemeli.”



350 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP