• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

TÜRK-İŞ, Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarını açıkladı

AÇLIK SINIRI:BİN 432 LİRA
YOKSULLUK: DÖRT BİN 665 TL


26 Aralık 2016
TÜRK-İŞ, Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 432,17 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 665,04 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 761,74 TL olarak gerçekleşti. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı geçen yılın Aralık ayına göre 47 TL arttı. Dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlaması için yapması gereken toplam harcamayı ifade eden yoksulluk sınırı ise geçen yılın Aralık ayına göre 153 TL arttı. Bu tutarın 47 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Aralık ayı itibariyle aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 15 TL arttı. Aylık yaşam maliyetindeki bir aylık artış ise 50 TL oldu.

TÜİK: BİR İŞÇİNİN YAŞAMA MALİYETİNİN
KASIM 2016 İTİBARİYLE
AYLIK NET BİN 668,90 TL

TÜRK-İŞ’ten yapılan açıklamada, asgari ücretin Aralık 2016 itibariyle bin 300 TL olduğu hatırlatıldı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı çalışmada bir işçinin yaşama maliyetinin Kasım 2016 itibariyle aylık net bin 668,90 TL olarak hesaplandığı ifade edildi. TÜRK-İŞ, asgari ücret hesaplanırken devletin yetkili Kurumunun bilimsel ve objektif olarak hesapladığı tutarın dikkate alınmadığını bildirdi. TÜRK-İŞ, asgari ücret tespitinde öncelikle gözetilmesi gereken hususun, çalışanın ailesiyle birlikte insan onuruna yaraşır geçim koşullarına kavuşturulması olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Sadece bir kişinin yapması gereken harcama tutarı ile mevcut veya ilan edilecek yeni asgari ücret arasındaki fark giderilmeden, ekonomideki olumsuz gelişmeler gerekçe gösterilerek, var olan asgari ücrete hedeflenen enflasyon temel alınarak birkaç puan üzerinde ücret zammı yapılması çalışanların yoksulluğunu gidermek bir yana daha da yoksullaşmaları sonucuna yol açacaktır.”

MUTFAK ENFLASYONU

TÜRK-İŞ’in verilerine göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı Aralık 2016 ayında bir önceki aya göre yüzde 1,08 arttı. Yılın ilk on iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 3,39 oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış yüzde 3,39 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 4,12 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Aralık 2016 itibariyle şöyle değişim gösterdi:

-Yedi süt ve sekiz peynir ürün fiyatı ortalamada değişmedi, ancak dört yoğurt ürün fiyatı ortalamada arttı.

-Kıyma et ve kuşbaşı et ile tavuk fiyatı aynı kaldı. Ancak bazı marketlerde et ürünlerinde yılbaşına dönük olarak kilogramda 1 TL tutarında indirim yapıldı. Sakatat ürünlerinden sadece ciğer fiyatı arttı. Balık fiyatlarında ise en fazla tüketilen hamsi, istavrit gibi ürünlerin fiyatı ortalamada geriledi. Yumurta fiyatı bu ay yüzde 30 oranında zamlandı. Bakliyat ürünleri fiyatları, döviz kurundaki artışa da bağlı olarak artmaya başladı.

-Geçen ay 3,55 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,43 TL’ye geriledi. Bu ay sebze fiyatı ortalamada artarken, meyve fiyatı ise geriledi.

-Ekmek, un, makarna, irmik fiyatı aynı kalırken, pirinç ve bulgur fiyatı arttı.

-Tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı değişmezken, ayçiçeği yağı fiyatı bu ay arttı. Zeytin fiyatı ortalamada aynı kaldı. Ceviz ve fıstık fiyatı aynı kalırken, fındık ve ay çekirdeği fiyatı arttı. Baharat ürünleri fiyatı bu ay aynı kaldı. Şeker, tuz ve salça fiyatı da değişmedi. Bal, reçel ve pekmez fiyatı ile çay ve ıhlamur fiyatı da geçen aya göre aynı kaldı.(Türk İş)



376 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP