• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

66 yaşında hayata veda eden sinema sanatçısı Tarık Akan, aynı zamanda toplumsal mücadeleler alanında da varlık gösteren bir isim olarak tanındı.

Yeşilçam’ın politik yakışıklısı Tarık Akan
SANATÇI VE AYDIN
OLMAYI SEÇTİ!

 66 yaşında hayata veda eden sinema sanatçısı Tarık Akan, aynı zamanda toplumsal mücadeleler alanında da varlık gösteren bir isim olarak tanındı.
66 yaşında hayata veda eden sinema sanatçısı Tarık Akan,
aynı zamanda toplumsal mücadeleler alanında da
varlık gösteren bir isim olarak tanındı. 
Özellikle 1978 yılından itibaren toplumsal sorunlara eğilen filmlerde de
rol almaya başlayan Tarık Akan,
özellikle, Yılmaz Güney'in projeleri olan Sürü ve
Yol filmleri ile her tür filmde oynayabileceğinin
başarısını gösterdi.



Tarık Akan, 2009 Tekel Direnişi ve 2013
Haziran Direnişi'ne destek verdi. 


POLİTİK GEÇMİŞİ

Tarık Akan, 1980 darbesinin olduğu dönemlerde hapise girdi.
31 Mart 1982’de beraat etti. Daha sonra 1979 yılında İzmir'de Nâzım Hikmet'in doğum yıl dönümüne katılmak ve Barış Derneği’ne üye olmak suçlarından yine yargılandı.
Spor salonunda yapılan o doğum yıldönümüne
binlerce insan katılmışken, bir tek Tarık Akan'a dava açılmıştı.
Akan bu davadan da 1987 yılında beraat etti. 


Silivri'deki Ergenekon davalarında da polis
barikatını yaranlar arasında yer aldı. 
 


Türk Sineması'nın usta oyuncusu Tarık Akan, Adana'nın
merkez Çukurova Belediyesi tarafından 7 Eylül'de
düzenlenen Yılmaz Güney'i anma gecesine
telefonla bağlanıp, "Mücadele hiç bitmeyecek"
mesajını vermişti. 
Bu konuşma usta sanatçının
kamuoyunda duyulan son sesi oldu.


Yeşilçam’ın politik yakışıklısı 

BİR NESLİN AŞKIYDI!

  YAŞAM ÖYKÜSÜ

Asıl adı Tahsin Tarık Üregil olan Tarık Akan, 13 Aralık 1949 yılında İstanbul'da bir abla ve bir ağabeyden sonra üçüncü çocuk olarak dünyaya geldi.

Tarık Akan, subay olan babası Yaşar Bey'in görevi nedeniyle Erzurum Dumlupınar İlkokulu'nda başladığı ilkokulu Kayseri'de tamamladı ve babasının emekliliğinden sonra ailesiyle İstanbul Bakırköy'de yaşamaya başladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Yüksek Mühendisliği'nde okuyan Tarık Akan, ardından Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve bu bölümden mezun oldu.

İLK FİLMİ "SOLAN BİR YAPRAK GİBİ"

Sinemaya geçmeden önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yapan Akan, 1970 yılında Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de ilk filmi olan 'Solan Bir Yaprak Gibi'yle kamera karşısına geçti ve Tarık Akan adını aldı.

1979 yılında zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de tamamlayan Akan, 1970-1975 arası yılda 12 filmde rol alarak Yeşilçam’ın en parlak günlerinde yer aldı. Emel Sayın'la ‘‘Mavi Boncuk’’ta Hülya Koçyiğit'le ‘‘Sev Kardeşim’’de, Hale Soygazi ile ‘‘Gece Kuşu Zehra’’da oynadı ve ‘‘Hababam Sınıfı’’ ile Türk sinemasının unutulmazları arasına girdi.
Akan, daha sonra ‘‘değişirken yok olmayı’’ göze aldı ve mesajı olan filmler yapmaya karar verdi. Bu kararın ilk ürünü "Nehir"i Cüneyt Arkın'la birlikte oynadığı ‘‘Maden’’, ‘‘Sürü’’, ‘‘Yol’’, ‘‘Kanal’’ gibi politik filmler takip etti.

1986 yılında Yasemin Erkut ile evlenen oyuncunun aynı yıl Barış Zeki Eregül adlı oğlu dünyaya gelmiştir. İki yıl sonra, 1988 yılında Yaşar Özgür Eregül ve Özlem Eregül adındaki ikiz çocukları dünyaya gelmiştir.

Oyuncu, evlendikten dört yıl sonra 1989 yılında boşanmıştır. Akan'ın, ilk çocuğu olan Barış Zeki Eregül 2009 yılında Tarık Akan'ın da oynadığı "Deli Deli Olma" adlı filmde babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına atılmıştır.

 Usta sanatçıdan fotoğraflar..







588 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP