• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

2016 BÜTÇESİ TBMM'DE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamalara Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlar Kurulu üyelerinin yanı sıra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

İlk olarak 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının oylaması yapıldı. Yapılan oylamaya 430 milletvekili katılırken, 301 kabul, 129 ret oyu kullanıldı.

2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı için 430 milletvekili oy kullanırken, 301 kabul, 129 ret oyu kullanıldı.

Böylece 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı kabul edilmiş oldu.

'AKP BÜTÇESİ TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI'

 2016 Merkezi Yönetim Bütçesi üzerine bir basın açıklaması yapan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, AKP bütçesinin toplumun tüm kesimlerinde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirterek, "AKP'den beklenen ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlarla yüzleşip, gerçekçi çözüm önerileri içeren bir bütçe hazırlamasıydı, ancak 2016 Merkezi Yönetim Bütçesi mevcut sorunların hiçbirisini çözebilecek yeterlilikte değildir" dedi.

2016 Merkezi Yönetim Bütçesi'nin halkın beklentilerini karşılama ve sorunlarını çözmede yetersiz kaldığını söyleyen Engin, "AKP toplumun mağdur kesimlerini görmezden gelmeye devam ediyor. Biz bütçe görüşmelerinde vatandaşlarımızın sorun ve sıkıntılarını, ivedilikle çözülmesi gereken problemleri gündeme getirerek Hükümet'e çeşitli uyarılarda bulunduk. EYT'ler yani emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımız emekli olabilmek için gereken prim ve sigorta süresi şartlarını yerine getirmelerine rağmen sonradan getirilen yaş şartı sebebiyle mağdur durumdalar. Emekli vatandaşlarımız da emekliler arasında adaleti sağlayacak İntibak Yasası'nın bir an evvel Meclis'ten geçirilmesini umutla bekliyor. 2014 KPSS'ye giren 1 milyonu aşkın gencimiz son atamada yüzlerini güldürebilecek bir kadro beklentisi içerisindeydi. Ne yazık ki Hükümet bu gençlerin atama talebini de görmezden geldi" dedi.

Gazilerimiz ve şehit yakınlarının maddi destek beklentisi ve taşeron işçilerin kadro talebine de Hükümet'in kulaklarını tıkamaya devam ettiğini söyleyen Engin, "GSS prim borcu garabeti halen devam etmekte, işsizlerimizden bir de GSS prim borcu adı altında haraç kesilmektir. Bağkur'lu vatandaşlarımız 2016 yılında haksız bir şekilde yükselen primler altında ezilmektedir. Doğum yaptıktan sonra sigorta girişi yapılan anneler Analık Borçlanması’nın kapsamının genişletilmesini beklerken, Hükümet annelerin taleplerini de duymazdan geldi” dedi.  

Engin, 2016 Merkezi Bütçesi'nde engellilerin de yok sayıldığını söyleyerek, "Devlet kanunen istihdam etmesi gereken engelli personeli istihdam etmiyor, ne zaman kanuni sorumluluğunu yerine getireceği de belirsiz. Muhtaçlık aylığında engelli kişinin değil hane halkının geliri esas alınıyor. AKP engellilerimizi bağımsız birer birey olarak görmemekte direniyor" dedi.

Atanamayan öğretmenlerin AKP tarafından bir kez daha hayal kırıklığına uğratıldığını hatırlatan Engin, staj mağdurlarının aday çırak, çırak veya stajyer öğrenci olarak çalıştıkları sürelerin sigortalılık borçlanma kapsamında sayılması konusundaki taleplerinin de yok sayıldığını dile getirdi.

AKP BÜTÇESİ EKONOMİK SORUNLARA ÇARE DEĞİL

Kişi başına gelir sıralamalarında Türkiye'nin AB üyesi ülkelerle kıyaslandığında sondan 7. sırada olduğunu hatırlatan Engin, GSYH büyüklüğü açısından dünya genelinde 18. sırada bulunan ülkemizin, kişi başına gelir sıralamalarında ilk 50 ülke arasına dahi giremediğini hatırlattı.

Ülke ekonomisinin sektörler bazında da bir darboğaza girdiğini vurgulayan Engin, özellikle ihracatta yaşanan sorunların çözümü için tedbir alınmazsa, durumun daha da olumsuz bir boyut kazanacağını ifade etti. Geçtiğimiz Ocak ayında ihracatta yaşanan sert düşüşleri yazılı soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıyan Engin, ihracattaki gerilemenin çok yüksek boyutlara ulaştığını, fakat Hükümet'in ihracatçıların sorunlarını görmediğini ve önlem almakta yetersiz kaldığını belirtmişti. 2014 yılında 157 milyar dolar olan ihracatın, 2015 yılında 143 milyar dolara gerilediğini vurgulayan Engin, 2016 Merkezi Yönetim Bütçesi'nde ihracatı artırmaya yönelik somut bir tedbirin yer almadığını, ekonomik darboğaza giren ihracatçıların sorunlarının ülke ekonomisinde domino etkisi yaratabileceği endişesini de sözlerine ekledi.

Turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıların araştırılabilmesi ve çok geç olmadan gerekli tedbirlerin alınabilmesi için "2016 ve 2017 Turizmin Kayıp Yılları Olmasın" çağrısı yaparak Meclis Başkanlığı'na bir araştırma önergesi de sunan Engin, somut ve gerçekçi tedbirler alınmazsa ülke genelindeki sigortalı istihdamın yüzde 7.8'ine denk gelen bir istihdama sahip olan turizm sektörünün yaşadığı sorunların derinleşeceğini de belirtti.(G.Gündem)

 



411 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP