• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

1238 delegenin kullandığı 990 geçerli oyun tamamını alan Kılıçdaroğlu, yeniden CHP Genel Başkanı seçildi

KILIÇDAROĞLU, YENİDEN CHP GENEL BAŞKANI



CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'nda 990 oy alan Kılıçdaroğlu, yeniden Genel Başkan seçildi. Sonuçları okuyan Divan Başkanı Murat Karayalçın, 1238 delegenin kullandığı 990 geçerli oyun tamamını alan Kılıçdaroğlu'nun yeniden başkan seçildiğini açıkladı.

CHP’nin 35. olağan kurultayından  Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu,  4. kez zaferle çıktı. Akşam  saatlerinde başlayan ve 1238  delegenin oy kullandığı Genel  Başkanlık seçiminde Kemal  Kılıçdaroğlu 990 oy alarak 4. kez  Genel Başkan seçildi. Oylamada  248 oy ise geçersiz sayıldı.  Geçersiz sayılan oyların büyük bir bölümünün ise boş oy kullanan parti içi muhalefete ait olduğu düşünülüyor. Muharrem İnce ve Umut Oran’ın çekilmelerinin ardından tek aday adayı olarak kalan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da adaylık için gereken 127 imzaya ulaşamadı.

Kılıçdaroğlu, kurultay konuşmasında “CHP en büyük değişimleri bu ülkeye getiren partidir. Çok partili hayat, sosyal demokrasi, emeğin hakkını korumak... Biz getirdik. Şimdi dördüncü büyük devrime hep birlikte hazırlık yapacağız. Bedeli ne olursa olsun bu ülkeye özgürlükçü demokrasiyi mutlaka getireceğiz. Bizi tutuklayabilirler, gözaltına alabilirler, dokunulmazlıklarımızı kaldırabilirler, ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkeye demokrasiyi ölümüne getireceğiz.” dedi.

KURULTAYDAN NOTLAR:
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda yapılan kurultay için 81 ilden parti delegeleri Ankara'ya geldi.

Kurultay için yoğun güvenlik önlemleri alındı. 102 kişinin öldüğü Ankara katliamının gerçekleştiği noktanın 50 metre karşısındaki Arena Salonu'ndaki kurultay için Ankara Emniyeti 5 bin polis görevlendirdi.

Ana sloganı “Demokrasi, değişim ve kardeşlik” olan kurultayın yapılacağı salonda "Özgür Basın Varsa Özgür Toplum Vardır", "Türkiye Bizimle Özgürleşecek", "Demokrasiyi Biz Getirdik Biz Yücelteceğiz" yazılı pankartlar asılmıştı. MİT tırları ile ilgili yaptıkları haberler gerekçesiyle tutuklu olarak yargılanan Cumhuriyet gazetesi yöneticileri Can Dündar ve Erdem Gül'ün fotoğraflarının olduğu pankart da salondaydı. Kurultay boyunca “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganı atıldı.(bsgmedya)

KURULTAYDA İKİNCİ GÜN

 CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelikleri için seçim yapılacak.

CHP’nin 35. Olağan Kurultay’ında bugün kurultayın ardından en yetkili organ olan 60 üyeli PM için oylama yapılacak, kurultayda 15 kişiden oluşan YDK da belirlenecek. PM’de 52 kişi adaylar arasından seçilirken listesinin 8 kişisi “Bilim yönetim ve Kültür Platformu” (BYKP) olarak belirleniyor. BYKP seçimlerinde Genel Başkan toplam 12 aday gösteriyor. Delegeler de BYKP için gösterilen bu 12 adaydan 8’ini seçerek, PM’ye taşıyor.

Seçimler için delegeler, salonda kurulan 24 sandıkta oy kullanacak. CHP'de bin 275 delege bulunuyor.

Genel başkanlık seçiminin yapıldığı ve Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak yeniden seçildiği kurultayda, asıl mücadelenin PM için yaşanması bekleniyor. PM ve YDK üyelik başvurularının dün akşam saat 22.00 itibariyle sona ereceği belirtilmişti, ancak yoğunluk nedeniyle başvurular bu sabah saat 11.15’e kadar uzatıldı. PM’ye girebilmek için yaklaşık 600 adayın başvurduğu belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun ise delegelere bir ya da iki anahtar liste sunacağı ifade ediliyor. PM’ye adaylık için başvuran mevcut PM ve MYK üyelerinin anahtar listede yer bulamamaları durumunda, birçoğunun adaylıktan çekilmesi bekleniyor.(G.Gündem)

KURULTAYDA ANLAMLI BULUŞMA...

 Kılıçdaroğlu, kurultayı izlemek üzere Ankara'ya giden 96 yaşındaki Raziye Serçe ile bir araya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'den kurultayı izlemek üzere Ankara'ya gelen 96 yaşındakiRaziye Serçe ile görüştü.  Ülkenin gidişatından endişe duyarak CHP'ye üye olduğunu söyleyen Serçe, "Ankara'ya gelip Kılıçdaroğlu'nu dinlemek, kurultay çalışmalarını görmek istedim. Bu kış günü yollara düşüp geldim seni görmek, dinlemek, burada olmak çok güzel" diye konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da Raziye Serçe ile kurultay salonunda karşılaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek; " Sizi böyle dinç sağlıklı görmek çok güzel. İnşallah daha güzel günlerde hep birlikte oluruz. Geldiğiniz için teşekkür ediyorum ayağınıza sağlık" dedi.(Gerçekgündem)

CHP TÜZÜĞÜNDE NELER DEĞİŞTİ?

CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda üç maddelik
tüzük değişikliği kabul edildi.
Buna göre milletvekili seçimlerinde kontenjan adaylığı bir dönemle sınırlandırılacak, iki dönem üst üste kontenjan kullanılamayacak. Ancak bu kural bir yıldan fazla olmamak kaydıyla seçimlerin yenilenmesinin karar verilmesi halinde uygulanmayacak.
Bir diğer değişikliğe göre ise, seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda milletvekili adayları önseçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek. Üçüncü değişikliğe göre de, Genel Başkan MYK’ya kaç isim alacağını kendisi belirleyecek.

Tüzükte yapılan değişiklikler şöyle:
39. Madde: “MYK; genel başkan ve genel başkanın belirleyeceği sayıda genel başkan yardımcısı ve genel sekreterden oluşur.”
58. Madde- b fıkrası: “Bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemez. Ancak bu kural bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesinin karar verilmesi halinde uygulanmaz.”
58. Madde- c fıkrası: “Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı genel merkezce YSK Başkanlığına sunulan, partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15’inden fazla olamaz.
Partinin son genel seçimlerde yüzde 10’dan az oy aldığı seçim çevrelerinden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı ile örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı bu orada göre hesaplanana milletvekili aday sayısına dahil değildir.
Parti Meclisi yüzde 15 kotayı bir seçim çevresinin tümü için kullanabileceği gibi, Siyasi Partiler Kanunu’nun 37. Maddesinin ikinci fıkrasına göre, göstereceği yüzde 5 merkez adayları haricinde önseçim, aday yoklaması ve ya eğilim yoklaması yaptığı seçim çevrelerinde sıralar ayırmak suretiyle de kullanılabilecek.
Bir yıldan fazla olmamak kaydıyla son seçimin yapıldığı tarihi izleyen 1 Ekim günü başlayacak yamasa yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde PM, bu yüzde 15 kotaya bağlı olmadan aday saptayabilecek.”
 ***
KURULTAYIN 'SONUÇ BİLDİRGESİ' YAYIMLANDI
CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda “Sonuç Bildirgesi” yayımlandı.
Bildirgede “parlamenter sistem” vurgusu yapıldı, teröre karşı insan haklarına saygılı bir güvenlik politikasının oluşturulması gerektiği belirtildi.
Kurultayda, oy birliği ile kabuledilen sonuç bildirgesinde, 35. Kurultay tarafından önümüzdeki süreçte belirlenen hedefler 21 maddede sıralandı. 

CHP’nin 35. Olağan Kurultay Sonuç Bildirgesi’nde öne çıkan hedefler şöyle:
“-Parti devleti düzenine son verilmeli, saydam ve hesap verebilir bir hukuk devleti kurulmalı.
-Yargı bağımsızlığı tam olarak sağlanmalı.
-Darbe hukuku ve onu tahkim eden tüm düzenlemeler kaldırılmalı.
-“PARLAMENTO ÜZERİNDEKİ HER TÜRLÜ VESAYETE SON VERİLMELİ”-
-Siyasi Partiler Yasası ve seçim yasaları milli iradenin kusursuz temsilini sağlamak üzere değiştirilmeli. Halkın iradesinin Mecliste baraja takılmadan temsil edilebileceği demokratik siyaset rejimi getirilmeli.
-Kuvvetleri tek elde toplamaya dönük girişimler boşa çıkarılarak kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter demokrasi, güçlü ve etkin kılınmalı. Parlamento güçlendirilmeli, parlamento üzerindeki her türlü vesayete son verilmeli.
-“AVRUPA YEREL YÖNETİMLER ÖZERKLİK ŞARTI ÜZERİNDEKİ ŞERHLER KALDIRILMALI”-
-Merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluk paylaşımı, halkın ihtiyaçlarını gözeterek en üst düzeyde katılım sağlanabilecek şekilde belirlenmelidir. Yerel yönetimler güçlendirilmeli, bu doğrultuda ilk adım olarak Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartı üzerindeki şerhler kaldırılmalı.
-“ANAYASAYA SAYGILI CUMHURBAŞKANININ
GÖREVE GELMESİ SAĞLANMALI”-
-Cumhurbaşkanlığı makamı anayasayı çiğneyen pozisyondan kurtarılmalı. Anayasal sınırlar içine çekilerek, demokratik süreç içerisinde anayasaya saygılı bir cumhurbaşkanının göreve gelmesi sağlanmalı.
-Temel hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engeller kaldırılmalı.
-Devlette her türlü otoriterleşmeye son verilmeli.
-Basın önündeki tüm engeller kaldırılmalı.
-“KÜRT SORUNU SALT GÜVENLİKÇİ POLİTİKALARLA ÇÖZÜLEMEZ”
-Kürt sorunu salt güvenlikçi politikalarla çözülemez. Siyaset kıskacına alınmış olan sorun, barışın toplumsallaştırılmasını hedefleyen ‘üçüncü yol’ perspektifiyle aşılmalıdır. Kürt sorunu, eşit yurttaşlık temelinde, milletin temsil edildiği TBMM zemininde toplumsal uzlaşma ve ortak akıl ekseninde çözülmelidir.
-Laiklik anlayışı güçlü bir şekilde kurulmalı.
-“ÜNİVERSİTELER ÜZERİNDEKİ İKTİDAR BASKISI KALDIRILMALI”-
-Üniversitelerin üzerindeki iktidar baskısı kaldırılmalı. Akademik özgürlüğün temel koşulları sağlanmalı.
-‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesi ekseninde yayılmacı ve maceracı tuzaklara düşmeden, komşularla iyi ilişkiler esas alan, AB üyeliğini hedefleyen, inanç ve mezhep odaklı siyaseti dışlayan bir dış politika oluşturulmalı.
-Ülkenin her yerinde huzur ve barışın tesis edildiği, terör saldırıları karşısında vatandaşların can güvenliğinin sağlandığı, insan haklarına saygılı bir güvenlik politikası oluşturulmalı.”(ANKA)


396 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP