• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Kent merkezine yürüme mesafesiyle 20 dakika uzaklıkta bulunan Nadık’ta yurttaşlar, İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinin uygulanmasını istiyor.

‘DUMLUPINAR’I MODERN 
BİR SEMTE DÖNÜŞTÜRELİM’



ÇORUM MERKEZ Bahçelievler Mahallesi Dumlupınar Cadde ve sokaklardaki (Nadık mevkii) çapraz yapılaşma neticesinde burada oturan insanlar, son derece sağlıksız koşullar altında farelerle beraber yaşamak zorunda.

Çorum’un en eski yerleşim birimlerinden birisi olan ve aynı zamanda kent merkezine yürüme mesafesiyle 20 dakika uzaklıkta bulunan Nadık’ta yurttaşlar, İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinin uygulanmasını istiyor.

En fazla 3 kat izni verilen, parsellerin ise çapraz olarak iç içe olmaları nedeniyle sağlıksız bir görünüm teşkil eden Nadık’ta yurttaşlar, evlerini boşaltarak kiraya çıkarken, boş yapılar ise tinercilerin mekânı oluyor.

Yaşanan durumu yerinde inceleyen Bahçelievler Mahallesi Muhtarı Hasan Kızıltepe, bundan 3 yıl önce semt sakinlerinden 1500’ü aşkın imza topladığını belirterek, bu imarı dönemin Belediye İmar İşleri Müdürü Yaşar Eker’e verdiğini söyledi. Aradan geçen bunca zamana kadar Belediye’den herhangi bir yanıt alamadığını kaydeden Kızıltepe, “Nadık semtine kat yüksekliği talebimizin yerine getirilmesini bekliyoruz. Burada oturanlar 40 yıldır arsalarını daire karşılığı verip evsizlikten kurtulmanın derdinde” dedi.



Nadık semtine yeniden imar 18 uygulamasının yapılması gerektiğinin altını çizen Kızıltepe, imarda verilen sokak yollarının genişletilmesini ve en az 5 kat çıkartılmasını talep etti. Kızıltepe, “Burada oturan kişiler en azından 2+1’de olsa bir dairesi olup, sıcak bir yuvada oturmayı hak ediyor. Burada oturan gecekondu sahipleri evlerini terk edip kiraya çıkarken, boş kalan yapılar ise tinercilerin yuvası oldu. Nadık semtinde yaşayanlar bu durumdan ciddi anlamda rahatsız” diyerek, Çorum Belediyesi’nin Nadık’a acilen neşter vurması gerektiğini söyledi.



18. MADDE NEDİR?

“İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır” hükmünün yer aldığı 18’inci maddenin uygulanmasındaki amaç, imar planına uygun düzgün imar parseli oluşturmak olarak tanımlanıyor.

Bir yerde madde 18 uygulamasına gidilebilmesi için, öncelikle orada bir imar planının bulunması gerekirken, imar planlarında taşınmazın konum ve işlevi de önem taşıyor.

Tamamen mülkiyete ilişkin olan bu uygulamayla; yol, yeşil alan gibi kamu alanlarının imar parsellerinde oluşan değer artışı karşılığında düzenlemeye giren parsel maliklerinden bedelsiz olarak alınıp kamunun eline geçmesi sağlanıyor.





Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP