• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, memur ve emeklilerin 2019 yılının ilk ayını kayıpla karşıladıklarını söyledi

‘AÇIKLANAN ORANLARIN
KAMU VİCDANINDA
BİR KARŞILIĞI YOK’

  

5 Şubat 2019

Bağımsız Kamu Çalışanları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, memur ve emeklilerin 2019 yılının ilk ayını kayıpla karşıladıklarını belirterek TÜİK’in açıkladığı oranların kamu vicdanında karşılığının olmadığını söyledi.

Çarşı pazarda el yakan fiyatların TÜİK oranları arasında nasıl kaybedildiğini anlayamadıklarını belirten BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, basın açıklamasında şunları söyledi:

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Ocak ayında enflasyon (TÜFE)  % 1,06 artmıştır.

Bu oranın karşılığının olup olmadığını, oranı açıklayan TÜİK yetkililerinin vicdanına bırakıyorum.

Kasım ve Aralık aylarında ısmarlama yöntemi ile eksi (-) açıklanarak 2018 yılı enflasyon oranına çekilen ayar, Ocak ayında da farklı şekillerde devam ettirilmektedir.

TÜİK rakamları incelendiğinde, Ocak ayında, harcama gurubu ağırlığı % 23.29 olan  gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışın % 6.43 olduğu görülmektedir. Yine TÜİK’e göre bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde artış % 30.97 ile yıllık enflasyonun % 10.62 daha üzerindedir..

Ancak aynı açıklamada; harcama gurubu içerisindeki ağırlığı % 15.16 olan konut giderlerinde % 3.10 ve ağırlığı % 7.24 olan giyim ve ayakkabı harcamalarında % 7.95 düşüş gösterilmesi manidardır.

Anlaşılan gıda sektöründeki artış, konut ile giyim ve ayakkabı harcama guruplarında düşüş gösterilerek dengelenmek istenmiştir.

 

TÜİK’E NEDEN VE NASIL İNANALIM?

TÜİK verilerini ibretle inceliyoruz. Ağustos 2018’den beri piyasada oluşan fiyat artışlarının sıradan vatandaşa yansıması bugün itibariyle Ocak ayı sonu itibariyle % 60 civarındadır.

Haklı olarak aradaki farkın nerede olduğunu, nerede gösterildiğini, nereye kaybolduğunu soruyoruz.

Raflarındaki malların kalitesi tartışmalı yaygın mağaza zincirlerinin fiyatları kullanılarak enflasyon oranına müdahale edilmesi kabul edilemez.

Oranların istatistik oyunları ile daha aşağıya düşürülmesi kimseye yarar sağlamamaktadır.

Enflasyon oranlarını türlü oyunlarla düşük göstermek, çarşı-pazardaki el yakan fiyatları değiştirmemektedir.

Enflasyonun yükselmesinden hiçbir memur ve emeklisinin memnun olması düşünülemez. Ücretinden başka geliri olmayanların, dar ve sabit gelirlilerin rahat yaşaması düşük gösterilen değil, gerçekten düşük olan enflasyon ile mümkündür.

Bu durumda her vatandaşın, Türkiye genelinde TÜİK tarafından enflasyon belirlenmesinde fiyat alınan alışveriş merkezlerinin isim ve adreslerinin isteme hakkı vardır.

Bir kez daha talep ediyoruz: TÜİK, enflasyon belirlenmesinde fiyat alınan alışveriş merkezlerinin isim ve adreslerini açıklasın. Açıklasın ki, vatandaşlar olarak biz de oralardan alışveriş yapalım, kazıklanmayalım, aldatılmayalım!

 

MEMUR VE EMEKLİ 
YILIN İLK 
AYINI 
KAYIPLAR İLE KARŞILADI

Piyasalar ve vatandaşlar, % 20. 3’lük 2018 yılı enflasyonun devam edeceğini düşünüyor.

Hükümet 2019 yılı enflasyon oranını % 15.9; Merkez Bankası ise % 14.2 olarak öngörüyor.

Ne olursa olsun öngörüler oranın en az yarısı ilk altı ayda gerçekleşeceğine göre memur ve emeklilerinin aylıklarına 2019 yılının ilk altı ayı için yapılacak artışın % 8 civarında olması gerekirken, artış toplu sözleşme gereği % 4 olarak açıklanmıştır.

Toplu sözleşmede imzası bulunanlardan herhangi bir itiraz veya revize talebi de olmamış, iktidar da yetkili sendikaların çalışanlara örtülü ihanetini fırsata çevirmekten imtina etmemiştir.

Nitekim 2018 yılını telafi edilmeyen kayıplarla geride bırakan memur ve emeklileri için 2019 yılı da kayıplarla başlamıştır.

2019 yılı ilk altı ayı için verilen % 4 oranındaki zammın, Ocak ayı enflasyonu oranını % 1.06 olarak açıklanmasıyla dörtte birinden fazlası (% 26.5) geri alınmıştır.

Anlaşılan memur ve emeklileri Temmuz ayına kadar cepten yemeye devam edecektir.

 

MEMUR VE EMEKLİLERİNİN ARALIK
AYI KAYIPLARI NE KADAR?

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı enflasyon oranına göre (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların kayıpları özeti şudur:

12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin toplu sözleşme gereği Ocak ayında aylığındaki 113,81 TL’lik artışın 33,40 TL’si erimiştir.

Aynı şekilde;

9/1 derece ve kadrodaki bir memurun aylığında Ocak ayındaki erime miktarı  35,79 TL’dir.

7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin aylığında Ocak ayındaki erime miktarı  40,59 TL’dir.

8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun aylığında Ocak ayındaki erime miktarı  58,53 TL’dir.

12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin aylığında Ocak ayındaki erime miktarı  39,27 TL’dir.

1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) aylığında Ocak ayındaki erime miktarı  62,17 TL’dir.

Bu kayıplar memur ve emeklilerinin telafi edilemeyecek ve sineye çekilecek kayıplarıdır.

İşin utanç verici tarafı bu kayıpların toplu sözleşme düzenine rağmen olmasıdır.

Memur ve emeklilerini enflasyondan, enflasyonun yüksekliğinden medet umar hale getirenler utanmalıdır.

Büyümeden pay alamayan ve açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasındaki bir aylığa mahkum edilen memurlar, yetkili sendikaların başta üyeleri olmak üzere  kamu görevlilerini peşkeş çekmeleri nedeniyle toplu sözleşme düzeninin kurbanları haline gelmiştir.’/BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP