• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Emekli Eğitimci-Gazeteci ve Sitemiz Yazarı Müslüm Tunaboylu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle bir yazı kaleme aldı

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ



Müslüm TUNABOYLU

Emekli Eğitimci
Gazeteci-Yazar



10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde, meslektaşlarıma gösterilen yakın ilgiden dolayı önce mutlu olduğumu belirtmek isterim.

Gazeteciler bir yörenin olduğu kadar ülkenin de gözü kulağı, hatta dilidir.

Gazeteciler hep sorun dinler, ancak onların sorunlarını dinleyen bir kuruluş her nedense yoktur.

Gazeteciler geçmişte olduğu gibi bir türlü bir yumruk olmayı başaramamışlardır. Çıkar çevreleri oyunlarını her dönemde oynamayı bilirler.

Gazeteciler hep mağdurların yanında olmuştur, güçlülerin yanında olanlara aynı sözcüğü kullanamıyorum bağışlayın.

Çorum'da gazetecilerin sayısı giderek artmakta ancak sorunları yakalamada çokluluk yaratılamamaktadır.

Gazetecilerin sağlık sorunları çözümlenirken, kolaylıklar sağlanmalıdır.

Gazetecinin tüm sosyal hakları işveren tarafından karşılanmalıdır.

Gazeteciler günü nedeniyle bazı gazeteci sorunlarını dile getirmeye çalıştım.

Çalışan gazeteciler, 'bir gün çalıştırılmayacaklarını da hatırdan çıkarmamalı' diyor tüm meslektaşlarımı sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

 


10 OCAK’IN TARİHÇESİ

5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından ‘bayram’ olarak kabullenildi.

Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldılar. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı.

Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve ‘Basın’ adı altında gazete yayınladılar.

Gazete yöneticisinden, üretimin her aşamasında görevli emekçiye kadar tüm basın çalışanlarının sendika çatısı altında kenetlenmeleri, gazete sahiplerinin direnişini kırdı. 212 sayılı yasa böylece yürürlüğe girdi ve yaygın uygulama alanı kazandı.

Ancak, özellikle 1990 sonrası dönemde ve basından medyaya dönüşüm sürecinde, sermayenin sektöre girmesiyle bu kazanımlar ‘uygulamada’ tek tek elden çıktı. /BSGMEDYA



334 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP