• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

CHP İl Eğitim Sekreteri Aslan Kaya, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın katledilmesinin 88 yıldönümünde bir açıklama yaptı

ÖĞRETMEN MUSTAFA
FEHMİ KUBİLAY’DAN
ÖĞRETMEN MUZAFFER SARISÜLÜK’E

        

25 Aralık 2018

CHP Çorum İl Eğitim Sekreteri Aslan Kaya, 23 Aralık 1930’da Menemen’de Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın katledilmesinin 88 yıldönümü vesilesiyle bir açıklamada bulundu.

 ‘22 Aralık 2018 günü hakka yürüyen Muzaffer Sarısülük’ ün cenazesine katılmak üzere defnedileceği Beylice köyüne gittik. Köy girişinde TOMA, akrep ve jandarmalar tarafından karşılandık. Devlet oradaydı. Gezi olayları sırasında katledilen ve köyündeki gömütlüğe defnedilen Ethem Sarısülük; Muzaffer öğretmenin oğluydu. Oğluna kavuştu Muzaffer Öğretmen.

Bu görüntü tarihimizdeki en önemli gerici isyanı hatırlattı bana:’ diyen CHP Çorum İl Eğitim Sekreteri Aslan Kaya; açıklamasında şunları söyledi:

MENEMEN OLAYI NEDİR?

1930 yılında yurtta çok partili rejime geçme düşüncesi ileKurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası Laiklik ilkesine bağlılığını kesinlikle belirtmesine rağmen, gerici unsurlar bu partiye girmeye başlamışlardı. Eski tarikatların üyeleri, şeriat isteklerini su yüzüne çıkardılar. Özellikle Ege bölgesinde bazı merkezlerde gerici akımlar güçlendi.

23 Aralık 1930’da, Nakşibendi tarikatına mensup Derviş Mehmet adlı esrarkeş bir serseri, Menemen’de, “şeriat isteriz” sesleri ile taraftarlarını ayaklandırdı. Olayı duyan Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve emrindeki küçük birlik, isyancıların karşısına çıktı. Tatbikattan dönen Kubilay ve arkadaşlarında tatbikat mermileri vardı. Teğmen Kubilay kurşunla yaralandı. Yakındaki Camiye sığındı. Arkasından bıçakla başı kesildi. Saldırıya müdahale eden bekçiler Hasan ve Şevki’de şehit edildi.

En hazin taraf, Derviş Mehmet bu cinayetini işlerken, halk içinde bazı kimselerin onu alkışlamasıdır.İsyancılar şehit Kubilay’ın başını bir yeşil bayrağın direği ucuna takarak bütün halkı ayaklanmaya kışkırtmaya kalktılar. Ancak, Ordunun tepkisi  çok sert oldu.

Menemen, civardan gelen birliklerle kuşatıldı. Çevrede sıkı yönetim ilan edildi.Kurulan harp divanı, olayla ilgili herkesi en ağır şekilde cezalandırdı. Yaşananları izleyen Atatürk; bu olayın Türk halkına çok büyük bir ders olduğunu anlatırken  “istilanın acısını tatmış bir çevrede, genç ve kahraman Asteğmen’in uğradığı saldırıyı, laiklik ilkesine karşı suikast,  Cumhuriyet’e karşı bir isyan” olarak tanımlamaktadır.

Mustafa Fehmi Kubilay, bekçiler Hasan ve Şevki gericiliğin ilk şehitleri değildi, sonda olmadı. 6-7 Eylül 1955 katliamı, 1978 Kahramanmaraş,1980 Çorum, 1993 Sivas-Madımak, 2011 Roboski, 2013 gezi katliamları.

Bu katliamlardan iç burkan yüzlerce anı paylaşılabilir burada. 

Hepsinin acıları yüreğimizi acıtıyor hala.

Kubilay ve arkadaşlarının katledilmesinde devlet sorumluları en ağır şekilde cezalandırdı. Ya diğer katliamlarda devlet nerede?

Bu en az katliamlar kadar acı işte…’/ BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP