• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

HDP İl Eş Başkanı Ümit Küçükbayatlı, Engellilerin, iktidarın uygulamakta olduğu sadakacı anlayışlara mecbur bırakıldığını öne sürdü

ENGELSİZ BİR HAYAT MÜMKÜNDÜR..!

 


3 Aralık 2018

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Çorum İl Eş Başkanı Ümit Küçükbayatlı, günümüzde kesin olmayan resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 13’ünün engelli yurttaşlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Küçükbayatlı; ‘Birleşmiş Milletler 3 Aralık’ı 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak ilan etmiştir. Geçen bunca zaman süresince görülmüştür ki, engellilerin sorunları azalmak yerine, daha da çoğalmıştır. Engellilerse, yılda bir güne sığdırılan göstermelik Engelliler Günü etkinliklerine ve 364 gün boyunca kaderlerine terk edilmelerine tepki göstermektedir.’dedi.

HDP İl Eş Başkanı Ümit Küçükbayatlı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ‘AKP iktidarının 2005 yılında çıkarmış olduğu Engelliler Yasası’nın yönetmeliklerle işlerliği ortadan kalktığını, engellilerin daha önce kazanmış olduğu hakların da kullanılamaz duruma geldiğine dikkat çekti.

 


RESMİ RAKAMLARA GÖRE
NÜFUSUN YÜZDE 13’Ü ENGELLİ

Engellilerin, iktidarın uygulamakta olduğu sadakacı anlayışlara mecbur bırakıldığını öne süren Ümit Küçükbayatlı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Günümüzde kesin olmayan resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 13’ü engelli yurttaşlardan oluşmaktadır. Genel nüfus içinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 13 iken, bu oran engellilerde yüzde 90 civarlarındadır. Okuma yazma bilenlerin ise iş gücüne katılma oranı yüzde 10’ları geçememektedir.

İşgücü içinde olan yüzde 10’luk kesimin yüzde kaçının istihdam edildiği konusunda ise somut veri bulunmamaktadır. Bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanma oranı da bilinmemekte; meslek kursu, aile rehberliği ve danışmanlık hizmetiyle sosyal ve kültürel hizmetlerden faydalanamayan engellilerin oranı ise yüzde 90’lara ulaşmaktadır. Engelli kadın yurttaşların durumları ise daha ağırdır. 

Yüzyıllardır hakim olan eğilim, engelliliği “faydasızlık”la ilişkilendirme, kişisel bir trajedi ve tıbbi olarak iyileştirilmesi gereken bir sorun olarak görme yönündedir. Buna, sağlam olanı normal, rasyonel, iyi, doğru, sağlıklı; sağlam olmayanı anormal, rasyonel olmayan, kötü, yanlış ve sağlıksız sayan anlayış eşlik eder.

Günümüzde ise kapitalizm, kârlılık, verimlilik, yüksek iş ritmine uyum gibi ölçütlerine uymayan engellileri üretim süreçlerinin dışına iter. Günümüz iktidarları engellileri gözlerden ırak tutma, toplumsal yaşamdan dışlama ve evde bakım ile tecrit etme politikasını izlemektedir. 

 

‘YA TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR,
YA DA POPÜLİST POLİTİKALARLA GEÇİŞTİRİLİYOR’

Engellileri toplum dışına itme, aşağılama politikasına karşı 1960’larla birlikte gelişen engelliler hareketinin mücadelesiyle sosyal yardımların arttırılması, kamusal alanların ve kent mimarisinin engellilerin kullanımına uygun biçimde düzenlenmesi, ulaşımda kolaylıklar sağlanması, istihdamı arttırmak için siyasal ve yasal önlemlerin alınması gibi kazanımlar elde etti.

AKP iktidarı ve cemaat-tarikat yapılanmaları engellilerin durumunu kader olarak görmekte, engellilerin taleplerini görmezden gelmekte ya da popülist politikalarla geçiştirmektedir.

AKP iktidarının 2005 yılında çıkarmış olduğu Engelliler Yasası’nın yönetmeliklerle işlerliği ortadan kalkmış, engellilerin daha önce kazanmış olduğu haklar da kullanılamaz duruma gelmiştir. Engelliler,  iktidarın uygulamakta olduğu sadakacı anlayışlara mecbur bırakılmıştır. Engellilere çok büyük haklar tanındığı söylenerek, toplumun diğer kesimleri ile engelliler karşı karşıya getirilmiş, engelliler siyasi bir rant alanına çekilerek adeta ‘iktidar engellisi’ yaratılmıştır.

HDP engelli yurttaşların yürüttüğü hak ve engelsiz yaşam mücadelesini demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak görür ve engelli sorununun bir toplumsal sorun olduğu bilinciyle, toplumsal muhalefeti büyütmenin önemine işaret eder. HDP, parlamentoda, sokakta, işyerinde, evde engellilerin sorunları çözüme kavuşup insanca bir yaşama erişinceye kadar yürüttükleri mücadelenin yanında olacaktır.’ /BSGMEDYA

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP