• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Emekli Eğitimci-Gazeteci, BSGMEDYA Yazarı Müslüm Tunaboylu, tarihe bir yolculuk’ta önemli bir konuya dikkat çekti:

‘Zaman tünelinden kesitler’

GEÇMİŞİMİZ
GELECEĞİMİZE
IŞIK OLMALI

 

15 Ekim 2018
Emekli Eğitimci-Gazeteci, BSGMEDYA Yazarı Müslüm Tunaboylu, Tarihe Bir Yolculuk’ta önemli bir konuya daha vurgu yapıyor.

Sözlerine Okurlarımla bugün geçmişe bir gezinti yapmak istiyorum. Benim yaşımda olanlarla, bana yakın bir geçmişi tanıyanlar için belki gereksiz gibi görünse de genç kuşak için hiçte öyle değil. Geçmişin acıları ile tatlılarını genç kuşak ancak buna benzer yazılarla paylaşabilecekler.
Bu sözcükleri kullanırken çok dikkat etmem gerektiğini iyi bilen eğitimcilerden biriyim diye başlayan Emekli Eğitimci-Gazeteci - Yazar Müslüm Tunaboylu,  ‘ZAMAN TÜNELİNDEN KESİTLER’ dizisinde ele aldığı ‘GEÇMİŞİMİZ GELECEĞİMİZE IŞIK OLMALI ‘ başlıklı yazısında şunları dile getiriyor:

Okurlarımla bugün geçmişe bir gezinti yapmak istiyorum.

Benim yaşımda olanlarla, bana yakın bir geçmişi tanıyanlar için belki gereksiz gibi görünse de genç kuşak için hiçte öyle değil. Geçmişin acıları ile tatlılarını genç kuşak ancak buna benzer yazılarla paylaşabilecekler. Bu sözcükleri kullanırken çok dikkat etmem gerektiğini iyi bilen eğitimcilerden biriyim.

 

GENÇ KUŞAĞIN ,
BENİ ANLAYACAĞINA
İNANIYOR, GÜVENİYORUM..

 

Genç kuşağın beni anlayacağına inanıyor, güveniyorum. Onlardan da gelecek kuşağa bazı anımsatmaları yapmalarının yararlı olacağını düşünüyorum.

İnsan beyni birden tüm becerileri uygulamaya sahip değildir. Teknolojinin gelişmişliğine bir göz attığımızda insan beyninin neleri üretmeye muktedir olduğunu hemen anlayabiliriz.

İnsanoğlu bir zamanlar mağaralarda yaşamını sürdürdü. Doğa sanki insana önce mağarayı uygun görmüş gibi bir anlam çıkarılabilir. Aslında öyle olmaması gerekir.

Yaşamın başlangıcı olarak mağarayı göz önüne alırsak, teknolojik gelişmeleri daha iyi değerlendirebiliriz.

Mağara ve göl üstü evlerini bir anımsayalım. Var olanlarla korunma önlemlerini görürüz hemen. Belgelerle konuşma olasılıkları hep ilk dönemlere aittir. Beş duyunun o günün koşullarına göre kullanılması insan için ne kadar önemli ise bugünde öyledir.

Toprakla suyu karıştırarak elde edilen çamurun kurutularak kerpiç haline dönüştürülmesi öyle kolayca oluşmamıştır.

Doğanın iklimlerinden korunmak için değişik önlemler alınması zorunluluğu vardır. Mağara ve su üstü evlerden sonra kerpiç evlerin yapıldığına tanık oluruz. Bugün ile bir değerlendirmeyi dikkate alırken o dönemin insanlarını becerisizlikle, bilgisizlikle suçlamamalıyız.

Onlar hayatta kalabilmek için çok değişik tedbirler almayı ihmal etmemişlerdir.

Ekvator bölgesi ile kuzey ve güney kutuplarının ayrıcalıklarını düşünürsek insanoğlunun doğa ile olan mücadelesinin farklıkları ortaya çıkar, bilgi ve beceri insanoğluna yaratılışında verilmiştir.
İnsan zamanı geldikçe onları kullanır. İnsanlar davranışları ile birbirlerini farkına varmadan bilgilendirirler.

Beceriler ise görme duyusunun normal bir gözlemlemesi sonucu kendini gösterir.

İnsanoğlu, kerpiç evlerden, taşlı, tuğlalı, kiremitli evlere, günümüzde de tek katlılardan çok katlılara ulaşıldığını görüyoruz.
Yükseklere çıkabilmek için merdivenler, şimdide asansörleri görüyoruz.
Bu becerilere ulaşmak için insanoğlu akla hayale gelmeyen güçlüklerle karşılaşmıştır, insandaki mücadele azmi tüm güçlükleri yenmeyi başardığını görmek bizleri sevindirmektedir.

 


GEÇMİŞİMİZ, GELECEĞİMİZ 
İÇİN BİZE BİR IŞIK
SAĞLAYABİLİYORSA..

 

Dünyaya gelişle gidişi dikkate alırsak, yaşadıkça nelerle karşılaştığımızın bir değerlendirmesini yapabiliriz. Geriye dönüp bakmaz isek kat ettiğimiz yolun boyutunu bilmemiz olanaksızdır.

Geçmişimiz geleceğimiz için bize bir ışık sağlayabiliyorsa mutlu olabiliriz. Gelişmişlik, aydınlık, güzellik, özgürlük, bağımsızlık, hak, adalet duyguları, örf ve adetlerimiz, önce kendimize iğneyi batırmayı denedikten sonra karşımızdakini çuvaldız batırmalıyız.
Rabbena hep bana dememeliyiz. Uçakla yolculuğu yalnız kendimiz için tercih etmemeliyiz.

Yukarıda işaret ettiğim insanoğlunun vasıflarından bazılarıdır.
Mutlu olabilmenin yolu bazı olumsuzlukları yenmememize bağlıdır.
Geçmişi küçük görmek bizi mutlu eden bir unsur olmamalıdır.

Devletin eğitim kuruluşlarında aldığım görevler dışında 30 yılı aşkın basın hayatımda yerel yönetiminde görev alanlarla sorunları yakından paylaştım.



Çorum, ülkenin çoğu yerinde bulunmayan güzelliklere, doğaya, tarihi varlıklara sahiptir.

1960 yılından sonra Çorum da hissedilir gelişmeler olmuştur.
Konukseverliğimizin öne çıktığını düşünürsek, bazı projelerin uygulanmasında dün gibi sıkıntı çekilmemektedir.
Bunu söylerken de yeni bazı projelere ihtiyaç duyulduğunu sezinletirken,”SU UYUR DÜŞMAN UYUMAZ” diyor, beni okuduğunuz için teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.



614 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP