• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Eğitim Sen Çorum Şubesi Örgütlenme Sekreteri Turabi Ağlamaz, okullardaki rehber öğretmen ihtiyacının geçici görevlendirmelerle çözülemeyeceğini ifade etti


‘REHBER ÖĞRETMEN

İHTİYACI GÖZARDI EDİLEMEZ'


21 Şubat 2018 

Eğitim Sen Çorum Şubesi Örgütlenme Sekreteri Turabi Ağlamaz, okullardaki rehber öğretmen ihtiyacının geçici görevlendirmelerle çözülemeyeceğini ifade etti.

Türkiye’de atama bekleyen binlerce rehber öğretmen bulunduğunu dile getiren Turabi Ağlamaz, okullardaki rehber öğretmen ihtiyacının karşılanması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın rehber öğretmen atama kontenjanlarını artırması gerektiğini kaydetti.

Turabi Ağlamaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 “Milli Eğitim Bakanlığı 15 Şubat 2018 tarihinde 2018/6 nolu Rehberlik Hizmetleri Genelgesini yayımlamıştır. Yayımlanan bu genelge ile eğitim kurumlarında var olan rehber öğretmen ihtiyaçlarının karşılanmasının geçici görevlendirmelerle çözülmesi istenmektedir.

İlgili genelgede özetle “rehber öğretmen norm kadrolarına ilişkin olarak, eğitim bölgesindeki rehber öğretmeni normu bulunan tüm okullarda birinci norm dolmadan diğer okullarda ikinci ve daha sonraki normların doldurulmaması, normu olduğu halde rehber öğretmeni olmayan okullara öncelikle norm fazlası öğretmenlerden, eğer norm fazlası öğretmen yoksa aynı kurumda birden fazla rehber öğretmen varsa bunlardan görevlendirme yapılması ve görevlendirmelerde kendi kurumları dışında iki kuruma kadar görevlendirme yapılması” belirtilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı daha önceki yıllarda da aynı konu ile ilgili yayımladığı genelgelerde olduğu gibi bu genelgede de rehberlik ve psikolojik danışma mesleğinin çağdaş ve bilimsel temellerle yürütülmesini göz ardı ederek öğretmeni isteği dışında birden çok kurumda görevlendirilmesi gibi kabul edilemez bir yöntem sunmaktadır.
Okullarda öğretmen ihtiyacının karşılanmasında sorumluluk sahibi olan Milli Eğitim Bakanlığı, bu sorumluluğu geçici görevlendirmelerle üzerinden atmaya çalışmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 21. Maddesinin 4. Bendinde “(Değişik: 17/10/2016 - 2016/9488 K.) Özel eğitim kurumları hariç olmak üzere, bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.” denilmektedir.
Rehber öğretmen norm kadrosunun nasıl dağıtılacağı yönetmelikte çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Atama dönemlerinde yönetmelik maddesi hassasiyetle uygulanarak planlama yapıldığında da okullarda rehber öğretmen norm kadrolarının dengeli şekilde dağıtılması sağlanacaktır.
2004 ve 2005 yıllarında düzenlenen genelgelerle de bu konuda dengeli bir dağılım sağlanması ve görevlendirmelerle rehber öğretmen ihtiyacının karşılanması istenmiş, ancak o yıllardan günümüze kadar 10 yılı aşkın bir süredir atama dönemlerinde bu hassasiyet gözetilmediği için bugün yine bir genelge ile bu ihtiyaç giderilmeye çalışılmaktadır. Milli Eğitim Temel Kanununa göre; öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Buna rağmen, ülkemizde yeterince öğretmen alımı yapılmadığından öğrenci Rehber Öğretmensiz kalmakta, birçok yerde ihtiyaçlar görevlendirme yolu ile giderilmektedir. Kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağı Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu güvence ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerde de hükme bağlanmıştır.

Temel bir insan hakkı olan eğitim hizmeti, ayrım gözetmeksizin tüm bireylere açık olup bu hizmetlerden tüm bireylerin eşit düzeyde yararlanması esastır ve bunu düzenleyecek olan da Devlet adına Milli Eğitim Bakanlığıdır.
"Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz." şeklindeki ifadeler üzerinden bir okuldaki Rehber Öğretmeni iki ayrı okulda görevlendirerek Rehber Öğretmen ihtiyacını göz ardı ederek öğrencilerin rehberlik ihtiyacını karşılamak mümkün değildir. Mevcut atama bekleyen Rehber Öğretmenler bulunduğuna göre Milli Eğitim Bakanlığı yeterli Rehber Öğretmen atamakla sorumludur.
Geçici görevlendirmelerle rehber öğretmenlerinin istekleri dışında başka okullarda haftada 3 güne kadar görevlendirilerek çalıştırılması yasal olmamakla birlikte hem angaryadır hem de rehber öğretmenin performansını ve iş doyumunu da olumsuz etkileyecektir.
Toplumda yaşanan şiddet, ihmal ve istismar olaylarının büyük bir kısmını rehber öğretmenlerimizin etkili çalışmaları ile ortaya çıkardıkları gerçeğini toplumun tamamı kabul etmiş durumdadır.

Gerek eğitim ortamlarında gerekse toplumsal yapı içerisinde bu derece önemli bir işlevi yerine getiren rehberlik ve psikolojik danışmanlık mesleğine yönelik, 2017 yılında çıkarılan yönetmelikle rehber öğretmenlerine nöbet, sınav, belleticilik vb görevler verilmesi, psikolojik danışma uygulamalarının alanının kısıtlanması, rehberliğin alanının daraltılmasından sonra bir de rehber öğretmen ihtiyacının geçici görevlendirmelerle giderilmeye çalışılması bir angaryadır ve angarya çalıştırma Anayasal olarak da suçtur.

Eğitim Sen olarak bizler rehber öğretmenlerin özlük hakları ve çalışma yaşamındaki tüm sorunlarını sahipleniyoruz ve mesleklerini daha nitelikli yapabilmelerini sağlayacak koşulların oluşturulması için desteğimizi ve mücadelemizi sürdüreceğiz” BSGMEDYA



593 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP