• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü’ne bir kutlama ziyaretinde bulundu.


‘ÇİFTÇİMİZİ KALKINDIRACAK 
POLİTİKALAR ÜRETECEĞİZ’


 

 

13 Şubat 2018
Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü’ne bir kutlama ziyaretinde bulundu.

Mehmet Sayan ve Oda Yönetim Kurulu Üyeleri, geçtiğimiz günlerde tamamlanan kongre sürecinin ardından göreve gelen CHP İl Başkanı Ali Rıza Suludere ve CHP Merkez İlçe Başkanı İsmail Kalender’i tebrik ettiler.

Ali Rıza Suludere’nin aynı zamanda bir çiftçi ve Ziraat Odası delegesi olduğunu hatırlatan Mehmet Sayan, CHP İl Örgütü’nün yeni yönetimine başarı dileklerini iletti.

CHP İl Başkanı Suludere ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Sayan ve beraberindekilere teşekkür etti.
Suludere, ülkemizdeki üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Mazot ve tohum gibi pahalı girdiler nedeniyle çiftçimiz kazanamıyor. Biz CHP olarak özellikle mazottaki her türlü verginin kaldırılmasından yanayız. CHP iktidarında bilhassa küçük çiftçimizi kalkındırmaya yönelik politikalar geliştireceğiz.” dedi.

Tarım Bakanlığı’nın “Köye Dönüş” adıyla duyurusunu yaptığı projeye de değinen Suludere, “Köye dönüşü teşvik etmek amacıyla 300 koyun verileceğine dair dillendirilen sözde projenin boş ve havada kaldığını görüyoruz. 300 koyunun 1 liradan 300 bin lira olduğunu hesap edersek, öyle anlaşılıyor ki bugün devlet, çiftçimizi 600 bin liralık ipotek altına sokacak.” ifadelerini kullandı.


CHP'DEN SORUNLAR
VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

CHP İl Başkanı Ali Rıza Suludere, tarımın sorunları ve çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

1) MALİYET ARTICI UNSURLARIN ÇÖZÜMLENEMEMESİ
Üretim maliyetlerinin yüksek olması (elektrik, mazot, gübre, ilaç) dünya fiyatlarının üzerinde seyretmesi ve piyasa aracıları sektöre büyük zarar vermektedir. Örnek salatalık serada 1tl pazarda 5tl

ÇÖZÜM: Tarımsal aracılara devlet denetimi, tarımsal üretim için kullanılan mazotta her türlü Verginin kaldırılması, tarımsal üretimde güneş rüzgâr ve su enerjilerinin kullanımının teşvik edilmesi, tarımda kullanılan elektrik bedeli hasat sonunda ödenmesi.

2) ÇİFTÇİ EĞİTİMİ VE UYGULAMALARININ YETERSİZ OLMASI
Yeni tarım teknolojileri, üretim sistemleri, pazarlama sistemleri, teşvikler ve mevzuat konusunda üreticilerin bilinçlendirilmesine, genç nüfusun tarımsal üretime özendirilmesine ve teşvik edilmesi.

ÇÖZÜM: İlgili özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve yayın kuruluşları ile beraber yaygın bir çiftçi eğitimi hedeflenerek, arazide uygulamalı ve kontrollü eğitim verilmeli. Tarım danışmanlığı sistemi teşvik edilmeli. TRT-Tarım kanalı yeniden kurularak üniversite-bakanlık-üretici işbirliği geliştirilmeli. Gençleri tarım ekonomisine çekmek için, maddi destek, hibe ve teşvik sağlanmalıdır.Ama sayın tarım bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba “ Bu proje herkese bedava koyun verilecek anlamına gelmiyor. Bizim düşüncemiz de ‘Herkese koyun verelim’ değil.” dedi. Bu anlayışla tarımdaki hiçbir sorun çözülemez.

3) TARIM ARAZİLERİNİN PARÇALI ve DAĞINIK YAPISI
Tarımsal arazilerin çok parçalı ve dağınık yapısı üretim maliyetlerini artırmakta, çiftçinin kazancını düşürmekte ve tarımsal rekabet ile tüketici fiyatlarını olumsuz etkilemektedir.

ÇÖZÜM: Arazi toplulaştırması ve sınırsız köy projeleri çalışmaları hızlandırılmalıdır.

4) TARIMSAL ÜRETİMDE VERİM VE KALİTENİN DÜŞÜK OLMASI
Toprak ve iklim şartlarına uygun tür ve çeşit seçiminde, uygun tedbirlerin (gübreleme, sulama vb.) kullanılmaması nedeniyle verim ve kalite düşüktür. Arıtma tesisi bulunmayan sanayi kuruluşları, toprağı ve yer altı sularını kirletmekte ve bu durum tarımsal üretimde verim ve kalite kaybına sebep olmaktadır.

ÇÖZÜM: Artan nüfus ve beslenme zorunluluğu dikkate alınarak yeni tarımsal üretim teknolojileri geliştirilmeli. Özellikle küçük üreticilere daha fazla teşvik verilmeli.

5) SULANABİLEN ARAZİ MİKTARININ AZLIĞI ve MEVCUT SU KAYNAKLARININ ETKİN KULLANILAMAMASI
Çorumda sulak arazinin azlığı ve sulama yetersizliği nedeniyle, özellikle yağlı tohumlu bitkilerde ithalata mahkûmdur. Suyun etkin kullanılamaması nedeniyle, hem gereksiz su sarfiyatı olmakta hem de üretim artırılamamaktadır.

ÇÖZÜM: Sulanabilen arazi miktarı artırılmalı. Başta damlama sulama sistemi olmak üzere, yeni sistemler uygulanarak suyun etkin kullanımı sağlanmalı, bu tür projelere verilen destekler artırılmalı. Gübrelemenin etkin yapılabilmesi ve iş gücü maliyetinin azaltılması amacıyla basınçlı sulama sistemi ile birlikte kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

(BSGMEDYA)









289 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP