• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Başbakan Yıldırım taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda 12 maddeden bahsetti. Peki, bahsi geçen taşerona kadroda 12 madde hazırlığı nedir?


İŞTE TAŞERON TASARISININ AYRINTILARI

Taşerona kadro meselesi uzun zamandır gündemi meşgul eden konular arasındaydı..

Taşeron işçiler meselesi üzerinde yapılan açıklamalar, işçilerin yüzünü güldürüyor.

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ilgili bakanlıklardan gelen açıklamalara göre, taşerona kadro meselesi önümüzdeki günlerde meclis gündeminde yer bulacak.

Başbakan Yıldırım taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda 12 maddeden bahsetti.

Peki, bahsi geçen taşerona kadroda 12 madde hazırlığı nedir? 


TAŞERONA KADRODA
12 MADDE NEDİR?

Binlerce taşeron işçisinin gözü kulağı bu açıklamalarda. Son olarak Başbakan Binali Yıldırım'dan gelen taşeron açıklamasında 12 madde hazırlığından konu açıldı. Herkesin kafasına takılan soru ise önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek taşeron meselesinin çözümü için belirlenen bu 12 maddenin ne olduğu idi. Taşerona kadroda hazırlanan 12 madde için resmi bir açıklama gelmedi. Hükumet tarafından açıklanması beklenen taşerona kadro tasarısı öncesinde, bu 12 maddenin ne olduğuna dair tahminler geçtiğimiz dönemlerde belirlenen maddelere göre öngörülebiliyor. 


 TAŞERONA KADRODA
12 MADDE TAHMİNİ;

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

720 bin kişi

2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI?

"Özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edilecek.

3- TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK?

3'er yıllık sözleşme yapılacak.

4- TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI?

Kamuya geçişte sınav yapılacak.

5- TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER?

Devlet memurluğuna atanmak için gereken şartları taşıyacak.

6- TAŞERON KADRO YAŞ SINIRI VAR MI?

Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

7- TAŞERON KADRO İŞE GİRME TARİHİ ŞARTI 1 KASIM 2015

1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım'dan sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.

8- TAŞERON MAAŞLARI 2017 DEĞİŞECEK Mİ? 

Mevcut ücreti üzerinden maaş alacak.

9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Aynı işi yapmaya devam edecek.

10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Kamuda tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak.

11- MALİ HAKLARIN NASIL BELİRLENECEK?

Toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK?

Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecek.

Başbakan Binali Yıldırım, "Taşeron düzenlemesi son halini aldı, 12 maddeden ulaşıyor. Bu statüde çalışan, yüzbinleri ifade edeceğimiz kişilerin, kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli olarak çalışmasını öngören bir düzenleme gerçekleşecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 Aralık 2017 Salı günü yapılan AKP grup toplantısında taşerona işçiler meselesine ilişkin bir açıklama yaptı. Meseleyi kökten çözeceklerine değinen Erdoğan'ın konuşmasındaki satır başları şöyle; 

"Yaklaşık 900 bin çalışanlarımızı ilgilendiren, taşeron işçilerimizle ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilecekler. 23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 gün’e kadar çıkartılabilecek. Yine kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi çözmüş oluyoruz. Bu arada komisyonlar, taşeronlar ortadan kalkıyor. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin görevlisi olarak devam ediyor." dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLER 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada yeni taşeron düzenlemesinin ayrıntıları açıkladı. Sarıeroğlu, düzenlemede mevsimlik işçileri de unutmadıklarını belirterek;

"4/C‘li kardeşlerimizi de unutmadık, 4/C kapsamında çalışanları, 4/B kadrosuna alıyoruz. Böylece, 4/C kapsamındaki çalışanlarımızın bu sorununa da bir nokta koyuyoruz. Yeni düzenlemenin, 4/C'li kardeşlerimize de hayırlı olmasını diliyorum.
Mevsimlik çalışan geçici işçi kardeşlerimizi de unutmadık. Yapacağımız düzenleme ile, bu işçilerimizin 5 ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin 4 aya kadar daha uzatılmasını sağlıyoruz." dedi.

Bakan Sarıeroğlu, farklı platformlarda yaptığı açıklamalarda taşerona kadroya ilişkin kafalarda oluşan soru işaretlerini gidermek belirli meselelere değindi.

SÜREKLİ İŞÇİ KADROSUNA ALINACAKLAR

Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm kardeşlerimizi, sürekli işçi kadrosuna alıyoruz.

Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün, bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak.

GEÇİŞLER 3 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, "Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." dedi. 

ARACI FİRMALARLA ANLAŞMALAR FESHEDİLECEK

"Başbakanımız da çalışmalarda koordinasyon anlamında bizlerle birlikteydi. Maliye Bakanlığının bürokratlarıyla birlikte uzun süredir gece gündüz çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız. Bu bağlamda çalışma barışı açısından bir sıkıntı çıkmaması açısından bu süreci sendikal örgütlülük ve toplu sözleşme süreciyle sürdürmüş olacağız. Aracı firmalarla var olan sözleşmeleri feshedeceğiz. Onlarla ilgili de birkaç düzenlememiz olacak."

EMEKLİ OLAN KADROYA ALINMAYACAK

"Özel statülü mü olacaklar?
Ayrı bir kanunla mı düzenlenecek?
Belli bir yaş kriteri olacak mı? Bunların hiçbirini koymadık. Mevcutta çalışan herkes gerekli şartlarda istihdamları sağlanacak. Yaş, eğitim kriteri yok. Emekli maaşı alanların kadroya geçme şansı yok. Emekli maaşı alıp taşeronda çalışanlar sadece alınamıyor. Emekliliklerine 1 yıl dahi kalsa kadroya geçişleri sağlanacak."

"Askerde ve doğum izninde olan, değişiklik öncesi sözleşmesi feshedilenler için hassasiyet gösterdim. Düzenlememizi yaparken bunu vurgulayan bir düzenleme gerçekleştirdik. Doğum iznine ayrılmıştır, raporlu, askerde olanlar ile ilgili de kapsamımız içindeler. Dönüş sonrası kadrolu çalışmalarını sürdürecekler."

SINAV VE GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPILACAK

Geçtiğimiz gün kadroya alınacak taşeron işçilerinin sınava tabi tutulacağını duyuran Sarıeroğlu açıklamalarında, sınavın KPSS kadar derindikli olmadığını ve İŞKUR tarafından uygulanacağını belirtti. Bunun yanında  “toplum vacdanını da” düşünerek karar aldıklarını özellikle belirten Bakan, 

"Sınav şu an kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür biz iş kur aracılığı ile maliye bakanlığı vizesi ile işçi alacağız. Bu sınav böyle KPSS gibi bir sınav değil. Yapılacak işle alakalı basit karmaşık olmayan bir sınav, bu işte bu kadar iş yaptık herhangi bir sıkıntı. Bu sınavı yapmak zorundayız. Biz kanuna koysak da koymasak da prosedürsel bir şey o." dedi. Diğer bir yandan güvenlik soruşturmasına dikkat çeken Sarıeroğlu, 

"Güvenlik soruşturması yapılması gereken bir süreç, 15 Temmuz sonrasında KHK ile bu zorunluluk getirildi. Kamuda çalışmak için sürece giren herkes güvenlik soruşturması yapılıyor. Herkes kamuya alınan bundan geçiyor. Taşeronda bunlar söz konusu değildi. Bunu yapmak zorundayız. Bir kıdem aramayacağız. Şu eğitim şartına sahip olmalı diye bir şey yok. Biz bir iş yapıyoruz bu işin, bir daha taşeron olmayacak diye bir iddiamız var. Bunun için bütün taşeron işçilerimizi kapsama almış durumdayız." sözlerine yer verdi.

6 ALANDA SÖZLÜ SINAV YAPILACAK

Mevzuata göre ihtiyaca karşılık olarak İŞKUR tarafından kamu işçisi olması için tespit edilen işçiler, iş yerlerince tespit edilen sınav kurulunca sınava tabi tutuluyor. Yazılı sınav soruları, işçinin öğrenim ve mesleki durumu ile çalıştırılacağı işler göz önünde bulundurularak; Atatürk ilke ve inkılapları, yurttaşlık bilgileri, Türkiye tarih ve coğrafyası, günlük hayatta önemli olan fen bilimleri, matematiksel kavram ve ifadeler, Türkçe gücü bigilerini ölçecek şekilde seçiliyor. Bu sınavda 10 üzerinden 6 alanlar sözlü sınava giriyor. Sözlü sınav ise mesleki bilgi ve göreve ilişkin bilgi ve becerileri içeren konulardan yapılıyor. Bu sınavdan da en az 6 puan alınması gerekiyor.

KADROYA GEÇENLERE İKRAMİYE

850 bin kişinin kadroya alınacağını söyleyen Bakan Jülide Sarıeroğlu, kadroya geçenlere 52 günlük ikramiye verileceğini söyledi. CNN Türk canlı yayınında soruları cevaplayan Bakan, "İlk aşamada 450 bin kişiyi tam kadrolu olarak almış olacağız. Maaş konusunda da biz mevcut maaşları ile birlikte geçişlerini sağlıyoruz. Ayrıca kamuya geçen işçilerimizi 52 günlük ilaveten hediye ücret de eklenmiş olacak" dedi. 

MAAŞLARDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Taşeron işçiye kadro verilmesine ilişkin kararların açıklanmasının ardından, işçiler maaşlarında herhangi bir değişikliğin olup olmayacağını merak ediyor. Binlerce işçinin yanıt beklediği soruya Bakan Sarıeroğlu'ndan açıklama geldi. Sarıeroğlu, A Haber’de yaptığı açıklamada, “Maaşlar değişecek mi, sosyal hakları değişecek mi” sorusuna "Mevcut şartlarıyla geçecekler" yanıtını verdi. İşte, Sarıeroğlu'nun konuşmasının satır başları;

“Şimdi çalışma hayatımızın şu anda hâlihazırda işleyen bir yapısı var zaten. Taşerondaki kardeşlerimizi biz geçmişte yaptığımız yasal düzenlemeyle sendikal örgütlülük konusunda bir özgürlüğe kavuşturmuştuk, toplu sözleşmeler gerçekleştiriyordu. Şimdi bu süreçler, şimdi oturacağız sendikalarımızla da konuşacağız; hâlihazırda yürüyen sözleşmelerimiz var, henüz yeni bağıtlanmış sözleşmelerimiz var. Bütün işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeleriyle mevcut şekilleriyle geçiş sağlayacaklar, bununla ilgili de önümüzdeki günlerde gerekli önce bir yasal düzenlememizi yapacağız ve gerekli düzenlemelerden sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut şartlarıyla geçecekler” 

Grup toplantısının ardından NTV yayınına bağlanarak soruları cevaplayan Bakan Sarıeroğlu, işçilerin maaş ve kıdem tazminatı konusundaki sorularına, "Biz şu anda taşeron şirketlerinden devir alacağız. Devir şeklinde, iş kanununda yer alan çalışma şekli bu. Kıdemleri, geçmişte kazandıkları kıdemleriyle birlikte bu devirleri gerçekleştireceğiz. Böyle yaptığımız için, yıllık izinleri ve hakları temin edilmiş olacak. Hangi sendikadaysalar devam etme imkanları var. Mevcut şartları koruyarak, ücret de buna dahil. Geçiş imkanı sağlamış olduk." yanıtını verdi.

TAŞERON İŞÇİ MAAŞI NE KADAR?

Taşeron çalışanların ücretleri ise, genelde asgari ücretin katları üzerinden gidiyor. Genel olarak ise taşeron çalışanlarında ücretler, asgari ücretin 1.5 katı düzeyinde bulunuyor. Bu da ücretlerin büyük bölümünün 2 bin ila 2 bin 250 TL aralığında olması sonucunu doğuruyor. Taşeron çalışanların yüzde 60-70 civarının temizlik ve güvenlik alanında çalıştığı ifade ediliyor.(Gerçek Gündem)



215 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP