• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Türkiyeli madenciler Dünya Madenciler Günü’nü, kuralsız, güvencesiz, denetimsiz çalışmanın, 1 yılda 84 madencinin yaşamını aldığı koşullarla karşılıyor..


11 AYDA 84 MADENCİ ÖLDÜ



4 Aralık Dünya Madenciler Günü Türkiye’de ‘facialar’la anılırken, yılın başından bu yana 84 madenci iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Türkiyeli madenciler 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü, kuralsız, güvencesiz, denetimsiz çalışmanın, 1 yılda 84 madencinin yaşamını aldığı koşullarla karşılıyor. İşçilerin örgütlülüğünün ve mücadelesinin daha ileri olduğu Avrupa ülkelerindeki madencilik sektöründe ise son 50 yılda neredeyse tek bir ölümlü kaza yaşanmadı. Ülkemizde her yıl 100’e yakın maden işçisinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini öne alan bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2017 yılının ilk 11 ayında 84 maden işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. En son TTK Zonguldak Karadon Müessesinde yaşanan göçükte 2 işçi ile birlikte TTK’de yaşamını yitiren işçi sayısı 6’ya yükseldi. Ölümler özellikle linyit, taş kömürü, mermer, taş ve bakır ocaklarında yoğunlaşırken 54 madencinin ölümü göçük ve ezilme sonucu yaşandı. Bu yıl madenci ölümlerin yaşandığı iller arasında Zonguldak, Şırnak, Antalya, Manisa Soma, Bursa, Elazığ Alacakaya yer aldı.



ALMANYA’DA 40 YILDA SIFIR ÖLÜM

Dünyada 132 ülke arasında toplam kömür üretim değeri itibarıyla 28. sırada yer alan Türkiye’yi madenlerde yaşanan iş cinayetleri bakımından dünyanın en büyük kömür üreticisi olan Almanya ile karşılaştırdığımızda Almanya madenlerinde 2013 ekim ayına kadar 40 yıllık süre zarfında hiç ölüm meydana gelmedi. Uzun yıllar iş cinayetlerinin yaşanmamasının en büyük nedeni Almanya’da madenciliğin tamamının devlet kontrolünde yapılması. Bunu Türkiye madenlerinin 2004 yılından itibaren özel şirketler tarafından işletilmesine izin verilmesiyle birlikte madenlerdeki iş cinayetlerinin 3 kat artması da kanıtlıyor.

MADENCİLİK SEKTÖRÜ ÜLKEMİZDE FACİALARLA HATIRLANIYOR

Ülkemizde madencilik sektörünün toplu ölümlü facialarla hatırlandığını belirten Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, madencilik sektöründe toplu ölümlü iş kazalarının yaşanmasının nedeninin bu sektörde uygulanan çalışma düzeni olduğunu ifade etti. “Taşeronlaşma, özelleştirme, kuralsızlaştırma, esnekleştirme, ne derseniz deyin. Yani bu çalışma sistemi diğer sektörlerde de aynı sıkıntıyı yaratıyor ama madencilik sektöründe bunu bir kat daha artırıyor bu çalışma sistemi” diyen Kaymakçı şöyle devam etti: “Yeraltı madenciliği en zor işlerden biri. Dolayısıyla çalışanların güvenliğini sağlayacak, sağlıklarını kaybetmesine neden olmayacak çalışma ortamlarının oluşturulması lazım. Bunların mevzuata girmesi lazım. Ancak bizim ülkemizde yasalar her ne hikmetse sürekli sermayeden yana, özel sektörden yana. İşçinin derdini dinleyen yok. Kuralsız çalışma, Emek sömürüsü, ucuz iş gücü, aşırı yoğun çalışma saatleri bu sonucu doğuruyor. Aşırı üretim zorlaması, baskı, işçi sağlığı ve iş güvenliği için yapılacak yatırımların masraf olarak görülmesi düşüncesi bu sektörde maalesef önümüzdeki yıllarda da benzer türde faciaların yaşanmasına yol açabilecek. Bunun mutlaka önlenmesi lazım.” (Evrensel)

      

 



290 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP