• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

HDP Çorum İl Eş Başkanı Ümit Küçükbayatlı, Engelli olmanın 'faydasızlık' demek olmadığını söyledi


‘ENGELLİLER İÇİN ENGELLERİ KALDIRALIM’





Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Çorum İl Eş Başkanı Ümit Küçükbayatlı, Engellilik “faydasızlık” demek olmadığını, kişisel bir trajedi ve tıbbi olarak iyileştirilmesi gereken bir sorun olarak da görülemeyeceğini belirterek, engelliler için engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Günümüzde Türkiye’de kesin olmayan resmi rakamlara göre nüfusun yaklaşık yüzde 13’ünü engelliler oluşturduğuna da dikkat çeken Ümit Küçükbayatlı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘3 Aralık günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Engelliler Günü’ ilan edilmiştir. Amaç, engellilerin haklarının tam ve diğer insanlara eşit ölçüde sağlanmasıdır. Ancak 1992 yılından bu yana engellilerin sorunları artmıştır. Bugün tüm engel gruplarının pek çok sorunu bulunmaktadır. Bundan dolayı demokrasi ve hak mücadelesi veren engelliler ve örgütleri için 3 Aralık bir kutlama değil sorunlara dikkat çekme ve eşitsizliği protesto etme günüdür. 

 

Günümüzde Türkiye’de kesin olmayan resmi rakamlara göre nüfusun yaklaşık yüzde 13’ünü engelliler oluşturmaktadır. Genel nüfus içinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 13 iken, bu oran engellilerde yüzde 90’lara yaklaşmaktadır. Okuma yazma bilenlerin iş gücüne katılma oranı yüzde 10’lar seviyesindedir. Bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden engellilerin ne kadarının yararlandığı belli değildir. Meslek kursu, aile rehberliği ve danışmanlık, sosyal ve kültürel hizmetlerden faydalanamayan engellilerin oranı yüzde 90’lar düzeyindedir. 

 

Engellilik “faydasızlık” demek değildir, kişisel bir trajedi ve tıbbi olarak iyileştirilmesi gereken bir sorun olarak da görülemez. Kârlılık, verimlilik ve yüksek iş ritmine uymayan engellilerin üretim sürecinin dışına itilmesi de; engellileri gözlerden uzak tutma, toplumsal yaşamdan dışlama, evlerde ve bakım kurumlarında tecrit etme politikası da kabul edilemez. 

 

Engelliler hareketi mücadelesiyle sosyal yardımların arttırılması, kamusal alanların mimarisinin engellilerin kullanımına uygun biçimde düzenlenmesi, ulaşımda kolaylıklar sağlanması, istihdamı arttırmak için siyasal ve yasal önlemlerin alınması gibi önemli kazanımlar elde etmiştir. 

 

Ancak AKP iktidarı, engellilere hak sahibi özneler olarak değil “korunmaya ve yardıma muhtaç kişiler” olarak bakmaktadır. Bu anlayış engellilerin toplumsal, ekonomik ve siyasal yaşama katılımının önündeki temel sorunu oluşturmaktadır. Yasalarda yapılan düzenlemeler, gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle göstermelik kalmakta, devlet kendi kanun ve kotalarına uymayarak engellilere yönelik ayrımcılığın temel sorumlusu haline gelmektedir. 

 

Engellilerin çalışma yaşamına ve toplumsal alana engelsiz bir şekilde dahil olmalarını sağlayacak sosyal politikalar bugünün temel ihtiyacıdır. Engellileri toplumsal olan her şeyin dışına iten, bağımlılıklarını arttıran uygulamalara ve iktidarın ayrımcı politikalarına karşı mücadeleyi yükseltmek, sorunların çözümünde aktif özne olarak yer almak bugün hepimizin borcu ve görevidir. 

 

Yaşanan onca sorun ortadayken, yapılması gereken sadece 3 Aralık’ta değil yılın her gününde engellilerin yaşamın her alanına katılmalarını sağlayacak mücadeleyi yükseltmektir.’ (BSGMEDYA)



397 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP